Визначення вмісту алкоголю в пиві
Визначення спирту в пиві
Рівень алкоголю в пиві може впливати на смак пива, загальне тіло і відчуття в ротовій порожнині. Алкоголь виробляється в результаті спиртового бродіння солодового сусла з допомогою пивних дріжджів. Кінцевий рівень алкоголю в пиві залежить від використовуваних дріжджів, кількості перетравленого цукру та способу бродіння.
Парова дистиляція - це метод визначення міцності алкоголю в пиві: дистиляцією з водяним паром отримують етаноло-водну суміш і, після вимірювання густини пікнометром та перерахунку результатів за допомогою офіційних таблиць, розраховують вміст алкоголю.
Типові приклади
Італійське пиво лагер має об’ємну алкогольну міцність (вказано на етикетці): 4.6 %об
Данське пиво Lager Imperial має об’ємну алкогольну міцність (вказано на етикетці): 7.7 %об.
Для видалення вуглекислого газу перед аналізом акуратно перемішайте зразок (1000 мл в 2000 мл колбі) використовуючи магнітну мішалку VELP.
Реактиви і прилади
- Набір для визначення алкогольної міцності (code A00000285), що складається з:
- Затискачу для закривання трубки подачі NaOH
- Колби К’єльдаля 500 мл для дистиляції зразку (code A00000082)
- Пікнометр об’ємом 100 мл або 50 мл
- Колба мірна з пробкою 200 мл
- Запобіжник піноутворення KjTabs VS Antifoam - 1000 шт/коробці (code. A00000283)
- Аналітичні ваги чутливістю 0.1 мг
- Інкубатор з охолодженням (VELP Scientifica серії FOC, наприклад, code F10400325)
Процедура
- Відміряйте 200 мл пива за допомогою мірної колби, термостатуйте при 20°C. Дайте зразку досягти заданої температури 20°C, це може зайняти приблизно 15 хвилин.
- Доведіть об’єм зразку точно до 200 мл використовуючи маленьку піпетку.
- Перенесіть рідину до 500 мл колби К’єльдаля і додайте одну таблетку запобіжника піноутворення KjTabs VS Antifoam.
- Ополосніть мірну колбу дистильованою водою (3 рази по 10 мл) для повного перенесення всіх залишків, і додайте до 500 мл колби К’єльдаля.
- Додайте 10 мл дистильованої води в якості прийомного розчину в ту саму мірну колбу, помістіть мірну колбу в склянку, заповнену холодною водою з льодом.
- Вставте трубку для збору дистиляту в прийому мірну колбу таким чином, щоб її кінець трубки був занурений в прийомний розчин. Добре зафіксуйте використовуючи Parafilm.
Дистиляція
Зберіть дистилят в мірну колбу 200 мл. Попередньо прогрійте UDK 129, запустивши програму промивки (приблизно 7 хвилин).
Запустіть процес дистиляції використовуючи наступні параметри:
- NaOH: 0 мл**
- Об’єм зразку: 200 мл
- Об’єм колби: 500 мл
- Час дистиляції: 7-9 хвилин
** Закрийте трубку для подачі NaOH затискачем, що був в комплекті набору для визначення алкогольної міцності.
В налаштуваннях UDK 129 виберіть час дистиляції такий, щоб отримати максимум 200 мл дистиляту. Після закінчення дистиляції, поставте прийомну колбу к термостат на мінімум 15 хвилин, і додайте дистильовану воду з температурою 20°C рівно до відмітки 200мл.
Густина дистиляту
Виміряйте густину дистиляту використовуючи пікнометр:
- Зважте чистий і сухий порожній пікнометр в комплектному вигляді (Mpyc в г)
- Зважте пікнометр, заповнений дистилятом з температурою 20°C (Mdist в г)
- Розрахуйте густину дистиляту при 20°C (Ddist 20°C ) по формулі:
Ddist 20°C = (Mdist - Mpyc) / (Vpyc x 1000)
Vpyc (m3) – об’єм порожнього пікнометру, що розрахований по формулі:
Vpyc =(Mpyc, H2O - Mpyc) / (ρH2O,20°C x 1000)
Де:
Mpyc , H2O = вага пікнометру, заповненого водою при 20°C (г) ρH2O,20°C = густина води при 20°C (0.99823 г/мл)
- Використайте таблицю густин для отримання результату
- Перед повторним використання пікнометру, споласкуйте його наступним спиртовим розчином.
- Протягом всієм процедури аналізу будьте уважні при роботі з пікнометром – жир з пальців і температура рук, а також бульбашки в ньому будуть негативно впливати на правильність отриманих результатів.
Типові результати в різних типах пива
Італійське пиво лагер
Об’єм зразку (мл) |
Вміст спирту (% об) ** |
200 |
4,64 |
200 |
4,60 |
200 |
4,65 |
200 |
4,56 |
Середнє ± SD% |
4.61 ± 0.04 |
RSD% * |
0.8 |
Данське пиво Lager Imperial
Об’єм зразку (мл) |
Вміст спирту (% об) ** |
200 |
7,81 |
200 |
7,76 |
200 |
7,83 |
200 |
7,76 |
Середнє ± SD% |
7.79 ± 0.04 |
RSD% * |
0.5 |
* SD% - стандартне відхилення або середнє квадратичне відхилення
* RSD% (Коефіцієнт варіації) = (стандартне відхилення x 100) / середньоарифметичне
** Були використані таблиці офіційного стандартного методу (Рекомендація n°22 Міжнародної організації законодавчої метрології OIML)
Для верифікації дистиляційних апаратів Регламент Єврокомісії EC 2870/2000 встановлює, що при дистиляції 200 мл водно-спиртової суміші з вмістом спирту 50% об, втрати спирту повинні бути меншими чим 0,1% об.
Паровий дистилятор UDK 129 повністю задовольняє вимоги Регламент Єврокомісії EC 2870/2000.
Підсумок
Вміст спирту в пиві має фундаментальне значення для споживача. Має велике значення, чи дистиляційний апарат правильно сконструйований. Результати повинні бути надійні і відтворювані і відповідати очікуваним значенням, з малим Коефіцієнтом варіації < 1%.
UDK 129, а також всі інші дистиляційні апарати VELP – ідеальне рішення для Вашої лабораторії і забезпечують:
- Високий рівень точності і відтворюваності
- Високу продуктивність
- Відповідність офіційним методам по всьому світу
- Надійність і простоту експлуатації
- Збереження робочого часу
- Невелику вартість аналізу
Post comments
Leave A Reply
Your email address will not be published.