0

Визначення спирту в пиві

Рівень алкоголю в пиві може впливати на смак пива, загальне тіло і відчуття в ротовій порожнині. Алкоголь виробляється в результаті спиртового бродіння солодового сусла з допомогою пивних дріжджів. Кінцевий рівень алкоголю в пиві залежить від використовуваних дріжджів, кількості перетравленого цукру та способу бродіння.

Парова дистиляція - це метод визначення міцності алкоголю в пиві: дистиляцією з водяним паром отримують етаноло-водну суміш і, після вимірювання густини пікнометром та перерахунку результатів за допомогою офіційних таблиць, розраховують вміст алкоголю.

Типові приклади

Італійське пиво лагер має об’ємну алкогольну міцність (вказано на етикетці): 4.6 %об

Данське пиво Lager Imperial має об’ємну алкогольну міцність (вказано на етикетці): 7.7 %об. 

Для видалення вуглекислого газу перед аналізом акуратно перемішайте зразок (1000 мл в 2000 мл колбі) використовуючи магнітну мішалку VELP.  

Реактиви і прилади

- Набір для визначення алкогольної міцності (code A00000285), що складається з: 

- Затискачу для закривання трубки подачі NaOH

- Колби К’єльдаля 500 мл для дистиляції зразку (code A00000082)                                  

- Пікнометр об’ємом 100 мл або 50 мл

  • Колба мірна з пробкою 200 мл
  • Запобіжник піноутворення KjTabs VS Antifoam - 1000 шт/коробці (code. A00000283)
  • Аналітичні ваги чутливістю 0.1 мг
  • Інкубатор з охолодженням (VELP Scientifica серії FOC, наприклад, code F10400325

Процедура 

  • Відміряйте 200 мл пива за допомогою мірної колби, термостатуйте при 20°C. Дайте зразку досягти заданої температури 20°C, це може зайняти приблизно 15 хвилин.
  • Доведіть об’єм зразку точно до 200 мл використовуючи маленьку піпетку.
  • Перенесіть рідину до 500 мл колби К’єльдаля і додайте одну таблетку запобіжника піноутворення KjTabs VS Antifoam. 
  • Ополосніть мірну колбу дистильованою водою (3 рази по 10 мл) для повного перенесення всіх залишків, і додайте до 500 мл колби К’єльдаля.
  • Додайте 10 мл дистильованої води в якості прийомного розчину в ту саму мірну колбу, помістіть мірну колбу в склянку, заповнену холодною водою з льодом.
  • Вставте трубку для збору дистиляту в прийому мірну колбу таким чином, щоб її кінець трубки був занурений в прийомний розчин. Добре зафіксуйте використовуючи Parafilm. 

Дистиляція

Зберіть дистилят в мірну колбу 200 мл. Попередньо прогрійте UDK 129, запустивши програму промивки (приблизно 7 хвилин).

Запустіть процес дистиляції використовуючи наступні параметри: 

  • NaOH: 0 мл**
  • Об’єм зразку: 200 мл
  • Об’єм колби: 500 мл
  • Час дистиляції: 7-9 хвилин

** Закрийте трубку для подачі NaOH затискачем, що був в комплекті набору для визначення алкогольної міцності.

В налаштуваннях UDK 129  виберіть час дистиляції такий, щоб отримати максимум 200 мл дистиляту. Після закінчення дистиляції, поставте прийомну колбу к термостат на мінімум 15 хвилин, і додайте дистильовану воду з температурою 20°C рівно до відмітки 200мл. 

Густина дистиляту

Виміряйте густину дистиляту використовуючи пікнометр:

  • Зважте чистий і сухий порожній пікнометр в комплектному вигляді (Mpyc в г)
  • Зважте пікнометр, заповнений дистилятом з температурою 20°C (Mdist в г)
  • Розрахуйте густину дистиляту при 20°C (Ddist 20°C ) по формулі:

Ddist 20°C = (Mdist - Mpyc) / (Vpyc x 1000)

Vpyc (m3) – об’єм порожнього пікнометру, що розрахований по формулі:

Vpyc =(Mpyc, H2O - Mpyc) / (ρH2O,20°C x 1000)

Де:

Mpyc , H2O = вага пікнометру, заповненого водою при 20°C (г)                 ρH2O,20°C = густина води при 20°C (0.99823 г/мл) 

  • Використайте таблицю густин для отримання результату
  • Перед повторним використання пікнометру, споласкуйте його наступним спиртовим розчином.
  • Протягом всієм процедури аналізу будьте уважні при роботі з пікнометром – жир з пальців і температура рук, а також бульбашки в ньому будуть негативно впливати на правильність отриманих результатів.  

Типові результати в різних типах пива

 Італійське пиво лагер

Об’єм зразку (мл)

Вміст спирту (% об) **

200

4,64

200

4,60

200

4,65

200

4,56

Середнє ± SD%

4.61  ±  0.04

RSD% *

0.8

 

Данське пиво Lager Imperial

 

Об’єм зразку (мл)

Вміст спирту (% об) **

200

7,81

200

7,76

200

7,83

200

7,76

Середнє ± SD%

7.79  ±  0.04

RSD% *

0.5

* SD% - стандартне відхилення або середнє квадратичне відхилення

* RSD% (Коефіцієнт варіації) = (стандартне відхилення x 100) / середньоарифметичне

** Були використані таблиці офіційного стандартного методу (Рекомендація n°22 Міжнародної організації законодавчої метрології OIML)

Для верифікації дистиляційних апаратів Регламент Єврокомісії EC 2870/2000 встановлює, що при дистиляції 200 мл водно-спиртової суміші з вмістом спирту 50% об, втрати спирту повинні бути меншими чим 0,1% об. 

Паровий дистилятор UDK 129 повністю задовольняє вимоги Регламент Єврокомісії EC 2870/2000. 

Підсумок

Вміст спирту в пиві має фундаментальне значення для споживача. Має велике значення, чи дистиляційний апарат правильно сконструйований. Результати повинні бути надійні і відтворювані і відповідати очікуваним значенням, з малим Коефіцієнтом варіації < 1%. 

UDK 129, а також всі інші дистиляційні апарати VELP – ідеальне рішення для Вашої лабораторії і забезпечують: 

  • Високий рівень точності і відтворюваності
  • Високу продуктивність
  • Відповідність офіційним методам по всьому світу
  • Надійність і простоту експлуатації
  • Збереження робочого часу
  • Невелику вартість аналізу

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.